Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
28-09-2017

Medicaments

Montse-Consell: Aquesta informació és orientativa. Consultar SEMPRE als professionals de la salut.

No manipular els medicaments (obrir càpsules, triturar o mastegar comprimits, etc.). Si tenim dificultats a l´hora d´empassar, consultar possibles alternatives amb els professionals de la salut.

Abans de prendre un medicament hem de tenir ben clar: * Què és i per a què serveix. * Dosi/Quantitat a prendre. * Com prendre´l. * Durada del tractament. * Què fer si oblidem una presa. * Què fer si notem algún efecte advers. * Conservació

Com prendre´l: * Hem de complir el tractament. * Prendre exactament com ens indica el metge. * No saltar-nos cap presa. * Exactament durant els dies prescrits pel metge. (ni un dia més ni un dia menys). * Important respectar horari i prendre cada dia a la mateixa hora. (evitarem oblits i confusions). * Què fer si notem algún efecte advers. * Conservació

Hem de demanar la màxima informació sobre el medicament. Si no entemen alguna instrucció, paraula o xifra, preguntarem fins a deixar-ho ben aclarit, també podem demanar aquesta informació per escrit.

Organització: Si és possible, una forma senzilla d´organitzar la medicació és la següent. Sempre hem de seguir les instruccions específiques d´administració. * Un cop al dia = Cada 24 hores: Important prendre cada dia a la mateix hora. (esmorzar, dinar o sopar). * Quatre cops al dia = Cada 6 hores: (esmorzar, dinar, berenar i després de sopar). * Tres cops al dia = Cada 8 hores: (esmorzar, dinar i sopar) * Dos cops al dia = Cada 12 hores: (esmorzar i sopar).

Si oblidem una dosi i ha passat poca estona, la podem prendre. Si falta poc per a la propera dosi, esperarem a la propera presa però no doblarem la dosi per compensar l´oblit. Si seguim l´horari el més estricte possible, el medicament acturarà de manera més correcte, serà més segur, eficaç i fàcil de recordar la presa. En cas de dubte, consultar al metge o al farmacèutic, les solucions són diferents segons el medicament i el malalt.

Amb els menjars / Fora dels menjars Amb els menjars = Amb aliments Vol dir que hem de prendre durant el menjar o immediatament després de menjar. És per evitar molesties digestives, com per exemple, amb els antiinflamatoris i perquè alguns components dels aliments poden augmentar l ´absorció del medicament i fer que sigui més eficaç. Fora dels menjars = Sense aliments Vol dir que hem de prendre 1 hora abans de menjar o 2 hores després. L´estòmac ha d´estar buit perquè els aliments no impedeixin el pas del medicament a la sang, ja que llavors no farà tant efecte.

Prendre només amb aigua (comprimits, sobres, càpsules, ...), un got gran, mai amb llet, sucs, cafè, te, begudes energètiques, de cola, alcohol. No es recomanable prendre begudes alcoholiques durant el tractament. Ens poden fer disminuir la capacitat de reacció i/o fer-nos sentir cansats.

Llet i derivats làctics: poden fer que alguns medicaments perdin el seu efecte. (per exemple, algún antibiòtic). Hi ha medicaments que tenen interaccions amb alguns aliments i begudes. Prendre el medicament dret o sentat, mai estirat. Important: Que els símptomes disminueixin o hagin desaparegut no vol dir que estem curats. Si no finalitzem el tractament hi ha més possibilitats de recaure, ja que alguns microbis (bactèries, virus o fongs) poden sobreviure, per exemple, en el cas de medicaments per fongs o antibiòtics.

Informació: Col.legi de Farmacèutics de Barcelona/Colegio Oficial de Farmacéuticos de A Coruña/CedimCat/Medicaments i Farmàcia-Medicament.gencat.cat